Nacházíte se zde: Úvodní stránka » Zastupitelé přijali návrhy KDU-ČSL: udržení poplatku i Cenu města

Zastupitelé přijali návrhy KDU-ČSL: udržení poplatku i Cenu města

Prosinec 9, 2015

Pelhřimov – Nezvyšování poplatku za svoz odpadu na příští rok a úspěšná nominace na Cenu města v kategorii mimořádné zásluhy za rozvoj města. To jsou hlavní dva úspěchy lidovci iniciovaných návrhů na zastupitelstvu města 9. prosince.
zdenek_martinek_new.jpgCo se týká poplatku za popelnice, původně se uvažovalo o zvýšení z 650 na 700 korun. Jenže předseda pelhřimovských lidovců Jan Matějů na finančním výboru vysvětlil strukturu poplatku a navrhl ho nezvyšovat – více o tom čtěte zde. Nyní s jeho názorem souhlasili všichni přítomní zastupitelé. Jan Matějů upozorňuje, že ruku v ruce s udržením poplatku musí jít motivace pro ty, kdo lépe třídí.
Kladnou odezvu zastupitelů našel i návrh pelhřimovské KDU-ČSL navrhnout na Cenu města ředitele Státního okresního archivu PhDr. Zdeňka Martínka. Mezi zastupiteli získal 14 hlasů. Hlavním důvodem je výborně zpracovaná kniha „Pelhřimov: historie – kultura – lidé“, kdy v čele autorského kolektivu stál právě PhDr. Zdeněk Martínek. Rozhovor o knize najdete na tomto místě.
„Nejde jen o strohý výčet faktů, ale o poutavé vyprávění v historických souvislostech. Publikace je unikátní i tím, že o historii Pelhřimova od cca poloviny 17. století dosud žádná ucelená práce neexistovala a že se nebojí popisovat i „živou“ historii nedávné doby. O čtenářském ohlasu knihy svědčí to, že vydání i první dotisk byly velmi brzo rozebrány,“ stojí v návrhu KDU-ČSL na Cenu města.
Lidovci kromě knihy zdůraznili i vysokou úroveň Státního okresního archivu v Pelhřimově a společenskou angažovanost PhDr. Martínka ve prospěch Pelhřimova – ať už formou přednášek a besed anebo přímo svým působením v pelhřimovském zastupitelstvu v letech 2002-06.
Kromě Cen města a odpadů řešili zastupitelé mj. opakovaný návrh opozičního zastupitele Pavla Hájka kolem videozáznamu z jednání zastupitelů. Místostarosta za KDU-ČSL Josef Koch ujistil Hájka, že v návrhu investičního rozpočtu 2016 už jsou vyčleněny prostředky na novou techniku, která si tento záměr žádá, a že tedy není potřeba podnikat nějaké mezikroky. Foto: archiv Pelhřimovského deníku