Nacházíte se zde: Úvodní stránka » Zastupitel Houška: Kraj by reflexní prvky lidem mohl koupit

Zastupitel Houška: Kraj by reflexní prvky lidem mohl koupit

Únor 4, 2016

Vysočina - Krajský zastupitel za KDU-ČSL Miroslav Houška se připojil k návrhu ODS, že by kraj v rámci zvýšení bezpečnosti mohl svým obyvatelům zakoupit reflexní prvky. Ty jsou totiž nově podle zákona povinné za tmy při pohybu mezi obcemi. Vládnoucí ČSSD a KSČM si ovšem prosadily svou verzi Bezpečné Vysočiny, o jejíž efektivitě může mít řada lidí pochybnosti.
mirek_houska_smich3.JPGOpozice v krajském zastupitelstvu se shodla, že kromě spíše okázalých akcí typů “bezpečnostních” kufříků pro prvňáčky anebo Cestářského rodea by kraj měl víc podpořit všechny vrstvy obyvatel, zvlášť když jde o zákonnou povinnost. ODS navrhla, aby se objem podpory pro bezpečnost obyvatel navýšil ze 4 na 6 milionů korun a aby distribuci reflexních pásků mezi obyvatele zajistily jednotlivé obce. Miroslav Houška uvedl, že návrh se mu líbí, ale že by výraz “reflexní pásky” nahradil slovem “reflexní prvky”, což ODS přijala za své. “Také souhlasím s tím, že některé věci by nemusely být do podpory zahrnovány, anebo ať si je hradí firmy, které se na nich podílejí,” doplnil Miroslav Houška - tím měl na mysli právě Cestářské rodeo, jakousi přehlídku úspěchů krajských silničářů a spolupracujících firem. Miroslav Houška si navíc nemyslí, že by navýšení podpory ze 4 na 6 milionů korun musely schvalovat odborné komise.
Bohužel ČSSD a KSČM tento návrh opozice nepřijala. Jejich návrh spočívá v tom, že 1,5 milionů půjde pro nákup kufříků pro prvňáčky (lékárnička, pexeso, vesta, brožura, páska, CD - jeden vyjde asi na 300 Kč) a 2,5 milionů na Cestářské rodeo, Roadshow, Den komunální techniky, školu smyku, řidiče Vysočinu, preventivní vlak atd. (hm)