Nacházíte se zde: Úvodní stránka » Vít Kaňkovský na Pacovsku řešil zdravotní i sociální témata

Vít Kaňkovský na Pacovsku řešil zdravotní i sociální témata

Únor 25, 2016

Pacovsko – Otázka dostupné zdravotní péče a financování sociálních služeb, ale i zaměstnanost – to byla hlavní témata návštěvy lékaře a poslance Víta Kaňkovského (KDU-ČSL) na Pacovsku. Dne 25. února v doprovodu krajského zastupitele Miroslava Houšky navštívil Pacov a Lukavec, pacovskou Charitu, DDL Lukavec, ÚSP Lidmaň a Domov důchodců v Proseči u Pošné.
kankovsky_prosec.jpgOd pacovského starosty Lukáše Vlčka se mj. dozvěděl, že město chce ve svém domově pro seniory navýšit kapacitu o 100 lůžek. „S panem starostou jsme se shodli, že pro poskytovatele sociálních služeb by byl vhodný víceletý model financování, a ne příspěvek jen na rok,“ uvedl Kaňkovský. Ten vyslechl i názor zástupců mikroregionu Stražiště, podle kterých chybí vůle kraje k opravě silnice II/128 (Čechtice – Lukavec – Pacov – Černovice), ačkoli je páteřní sítí Kraje Vysočiny.
Téma financování sociálních služeb ožilo i v pacovské Charitě, v níž poslance provedl její ředitel Miroslav Kokeš. A sociální „linka“ pokračovala i v domově důchodců v Proseči u Pošné, kde návštěva viděla originální vybavení nového alzheimerovského pavilonu. Pro 40 klientů je tu široká škála činností – ruční práce, paměťové hry, tematické televizní programy a v budoucnu i možnost korzovat po chodbách s „retro“ hasičskou zbrojnicí či výlohou obchodu tak, aby si oživili vzpomínky na mládí.
dsc_0072.JPGV Lidmani pak ředitel tamního ÚSP Luboš Milichovský předestřel svůj názor na rozumnou míru transformace, kterou ústav provádí dlouhodobě (domky po vsi, snaha najít klientům zaměstnání – má ji 37 ze 100 z nich). Poslanec Kaňkovský souhlasil s výhradami vůči „plošné“ transformaci nejen sociálních ústavů, ale i psychiatrických nemocnic. Lidmaňským klientům teď po odchodu černovické praktičky do penze chybí lékař.
Problém řeší i Jan Brožek, starosta Černovic, kde nabízejí novému lékaři 5 let bydlení zdarma a 80 tisíc na ruku. „Mladé lékaře se zájmem o obor praktické lékařství stahují zdravotnické řetězce do měst. A dnes nelze jako ve filmových Básnících nařídit lékaři jít na obvod na venkově. Určitý díl viny je na straně pojišťoven, které mají povinnost zajistit pojištěncům péči. Avšak problém s nedostatkem praktických lékařů na venkově je hlubší a hledat řešení je úkol na delší dobu,“ shrnul potíž Vít Kaňkovský.
Ovšem mnoho Čechů by snad lékaře ani tak často nepotřebovalo, jak vyplynulo z poslancova srovnání kvality zdraví lidí v Česku a Švédsku, které představil na besedě s veřejností na zámku v Pacově. Ačkoli se dožíváme čím dál víc let, délka života prožitá ve zdraví se prodlužovat nedaří. Důvod? Obezita a málo pohybu, cigarety, alkohol, nezdravá strava… - to vše vyniká zvlášť ve srovnání se Švédskem (15 litrů alkoholu za rok na Čecha a jen 6,5 litru na průměrného Švéda).
Při besedě se lidé ptali, jak zdraví ovlivňuje solení jídel, stres či palmový olej. Diskuse se stočila i na přísnější regulaci kouření v restauracích, kterou Vít Kaňkovský podporuje ve Sněmovně. Z restaurací by výjimku nechal jen pro pivnice a vinárny, kde se nepodává strava.
Pacovsko sice leží na pomezí tří krajů, ale nezaměstnanost zde není tak vysoká i díky největšímu zaměstnavateli regionu – Dřevozpracujícímu družstvu Lukavec. Předseda představenstva Pavel Kříž jako klíčovou vidí ochranu domácího trhu se dřevem. Poslanci sdělil, že velké zahraniční firmy formou investičních pobídek státu například staví obrovské pily a tím likvidují menší domácí firmy.