dfsdf

Nacházíte se zde:

Jan Matějů: Přímá volba v praxi aneb „Mámo, vyhodíme starostu!“

Únor 22, 2018

Tak pravil rázně Pepa po nedělní svíčkové, kterou zapil vychlazenou dvanáctkou. „Pepo, neblbni, a radši si dej ještě jedno,“ moudře radila jeho Jaruška. „Ne! Tenhle si už nahrabal dost. V televizi říkali, že když se nám starosta nelíbí, tak ho máme odvolat. Prej je to nejvíc demogratický,“ nedal se odbýt Pepa.
urna_upr.JPG
„No jo, ale koho místo něj?“ zauvažovala Jaruška. „Nevim, já jim ho hledat nebudu, mám svejch starostí dost,“ odtušil Pepa cestou na pohovku. I takto by mohla vypadat přímá volba a odvolatelnost starostů v praxi.
Návrhy na zavedení přímých voleb jsou nejčastěji zdůvodňovány snahou o posílení přímé demokracie. Okamura se Zemanem se snaží vytvářet dojem, že přímé volby jsou tak nějak „víc demokratičtější“ a že představitelé z těchto voleb vzešlí mají silnější mandát.
To je ale zavádějící a nepravdivé. Mnohem zásadnější než způsob volby starosty či hejtmana je skutečná pravomoc orgánů obce nebo kraje, které z voleb vzejdou. Pravomoci jsou dané Ústavou a zákony, nikoli způsobem volby.
Jak to funguje v obci? Nyní si občané volí zastupitele a ti ze svého středu volí starostu (a místostarosty). Ve větších obcích zastupitelé volí i radu, kterou lze přirovnat k místní vládě. Starosta je nyní osobou, která zastupuje obec navenek, ale jeho role je spíše reprezentativní, protože jeho hlas má stejnou váhou jako hlas kteréhokoli jiného zastupitele. Pro chod obce jsou klíčová rozhodnutí rady či zastupitelstva. Jejich výkon starosta pouze zajišťuje.
Pokud se přímá volba starostů oddělí od voleb zastupitelstva, může se stát, že přímo zvolený starosta bude mít úplně jiné názory než většina zastupitelstva i rady. Což při zachování současných pravomocí zastupitelstva, rady a starosty povede k permanentním sporům mezi starostou a zastupiteli. Hrozí dokonce úplné zablokování orgánů obce.
Zavedení přímé volby prezidenta bez úpravy kompetencí byla taková zkouška nanečisto. Jenže prezident stojí stranou vlády, není její součástí. A tak Zeman může navrhovat cokoli, ale reálně se může uchylovat jen k obstrukčním krokům. Je to sice pro vládu nepříjemné, pro média vděčné a pro občany někdy zábavné, ale fakticky se nic moc neděje.
Pokud ale zavedeme přímou volbu starostů a hejtmanů bez úpravy jejich kompetencí, vznikne větší malér. Jednak každá obec má svůj „příběh“ a jednak její zablokovaná správa postihne občany hůř než „zablokované“ vztahy na úrovni vlády, prezidenta a parlamentu.
Než se tedy rozhodneme volit starostu či hejtmana přímo, změňme jejich postavení a pravomoci v systému volených orgánů obce a kraje. Výsledné řešení musí zohledňovat mnoho souvislostí a vyžádá si poměrně rozsáhlé změny Ústavy. Téma přímých voleb starostů není jednoduché a řešení nenalezneme v průzkumech veřejného mínění.
Podobný text jako tento jsem psal na jaře 2013. Není to náhoda. Tehdy také prezident Zeman, opojen vítězstvím, mluvil o prosazování přímé demokracie. Za pět let reálně neprosadil nic. Protože to není tak jednoduché, jak nám Okamura nebo Zeman namlouvají.
Ing. Jan Matějů, člen Finančního výboru města Pelhřimova, 12. února 2018

Pelhřimovští lidovci už se připravují na komunální volby

Únor 19, 2018

Pelhřimov - Program a kandidátka komunálních voleb, zpráva o činnosti radnice, ale i výsledek prezidentské volby - to byla témata tradiční výroční členské schůze pelhřimovských lidovců. Pozvání na ni přijali i okresní předseda strany Miroslav Houška a místostarosta města Josef Koch.
imgp7820.JPGSchůzi vedl předseda pelhřimovské KDU-ČSL a člen finančního výboru města Jan Matějů. Informoval o přípravě 21 členné kandidátky (KDU-ČSL chce i letos jít do voleb samostatně) i o “kostře” programu pro komunální volby. Poděkoval Josefu Kochovi za práci na pelhřimovské radnici, dále členům výborů a komisí i všem, kdo jsou ochotní stranu podpořit při volbách. Připomněl i dva úspěchy KDU-ČSL při navrhování osobností na Ceny města (Zdeněk Martínek, Jan Šmíd).
Josef Koch ze zásadních změn ve volebním období 2014-18 zmínil až dvojnásobně zvýšený podíl města na financování sociálních služeb, nové zásady dotací do sportu s důrazem na mládež a také právě uskutečňovaný zákaz výherních automatů. “Část peněz vybraných ze všech výherních automatů je přerozdělovacím systémem přidána do městského rozpočtu, ale když vidím utrpení lidí závislých na automatech včetně celých jejich rodin, tak si myslím, že tyto peníze za to nestojí,” podotkl Josef Koch.
Upozornil také, že město má letos největší investiční rozpočet za poslední roky - nejvíce peněz směřuje na kompletní opravy ulic, opravy silnic a chodníků a také na stavbu kruhové křižovatky u kina Vesmír. Velké finanční prostředky směřují také do oblasti školství.
V diskusi pak členové výboru Karel Kratochvíl a František Čekal zmínili mj. téma architektonických soutěží města nebo osud průtahu městem (I/34-Nádražní) po stavbě západního obchvatu včetně budování cyklostezek.

Lidovci navrhli na cenu města novináře Jana Šmída

Leden 3, 2018

Pelhřimovští lidovci navrhli na Cenu města Pelhřimova v kategorii Mimořádné zásluhy o rozvoj města novináře Jana Šmída. Nápad našel širokou odezvu i u zastupitelů jiných stran a nominace byla odhlasována. Jan Šmíd si cenu převezme na tradičním slavnostním večeru v Máji.

jan-smid-pe12-3103_denik-630.jpg„Jan Šmíd je novinářská osobnost, dlouholetý zpravodaj Českého rozhlasu v USA a nyní ve Francii. Je také autorem několika cestopisných knih. Na svůj rodný Pelhřimov nikdy nezapomíná. Když je v České republice, můžeme ho v Pelhřimově potkat a promluvit s ním. Rozhodně nepůsobí jako celebrita. V Pelhřimově uspořádal již několik velmi zajímavých a hojně navštívených besed,“ zdůvodňuje nominace předseda pelhřimovských lidovců Jan Matějů.

Jan Šmíd je zároveň sportovec tělem i duší. Je členem fotbalového týmu FC Maraton Pelhřimov. Ani v tomto směru na Pelhřimov nezapomíná a zorganizoval zde ve městě několik charitativních fotbalových zápasů, na které dokázal přivést řadu známých sportovních osobností – k nim se dostane nejen jako novinář a spisovatel, ale také jako člen fotbalového týmu Real Top Praha.

Před Vánoci se také zapojil do charitativního projektu Ježíškova vnoučata, kdy do Domova seniorů v městských sadech přivezl jeho obyvatelům ochutnat francouzské pochoutky jako Chateuneuf du Pape a popovídal si s nimi o Francii.

* * *
Jan Šmíd se narodil v Pelhřimově roku 1965. Vystudoval Fakultu sociálních věd Univerzity Karlovy. Je dlouholetým zpravodajem Českého rozhlasu. Absolvoval stáže v USA a v britské BBC. V letech 1991 až 1998 byl zpravodajem Českého rozhlasu v USA. V letech 1999 až 2000 byl šéfredaktorem Nedělních Novin.
Od roku 2006 je stálým zpravodajem Českého rozhlasu ve Francii. Pracuje také pro Českou televizi. Je autorem řady knih, mj. Jaromír Jágr – Z Kladna do Ameriky, Tenkrát v Americe a pak cyklu Obrázků z Francie (Provence, Normandie, Korsika, Paříž, Burgundsko).

Zdechovský: Zemědělci by za hospodaření kolem přehrady neměli být biti

Prosinec 20, 2017

Pelhřimovsko – Dopad směrnice o zbraních, nová certifikace dřeva, obchvat Pelhřimova, hospodaření poblíž nádrže Švihov a dvě přednášky o Evropské unii. To byl ve stručnosti celodenní program europoslance Tomáš Zdechovského na Pelhřimovsku.

kasparu_zdechovsky_duel_knihovna.jpgZahájil ho ve vlašimské zbrojařské firmě Sellier & Bellot, kde s jejím vedením řešil dopady evropské směrnice o zbraních. Následovalo setkání s vedením pelhřimovské radnice, kde se probíral mj. západní obchvat města. Starosta František Kučera, který je zároveň šéfem Sdružení vlastníků a soukromých obecních lesů, také apeloval na snahu zmírnit novou certifikaci nábytkářského kolosu IKEA, která znevýhodňuje české lesníky.

„Srdeční“ záležitostí pak pro Zdechovského jako rodáka z Kožlí u Ledče bylo setkání s předsedy zemědělských subjektů, na které má dopadnout zpřísnění podmínek pro hospodaření v ochranných pásmech přehrady Švihov (Želivka). „Udržením života v pásmu přehrady se zabývám dlouhodobě a komplexně. Proto jednám i o možnostech kompenzací pro zemědělce, kteří nemohou za to, že hospodaří zrovna u přehrady,“ zmínil europoslanec.

Poslanecký den završily dvě besedy. První se rozvinula mezi studenty Gymnázia a obchodní akademie Pelhřimov, druhá se konala pro veřejnost. Zdechovský tu absolvoval duel s psychiatrem a duchovním Maxem Kašparů, který má k Unii ostražitý postoj, protože podle něj opouští křesťanství. Europoslanec při besedě objasnil řadu mýtů o „zlé Unii“ a zdůraznil, že jako Česko zcela nevyužíváme možnosti aktivně sami ovlivňovat další směřování EU.
(Foto: Lucie Šprochová)