Nacházíte se zde: Úvodní stránka » Toufarův životopisec v Pelhřimově představí i novou knihu

Toufarův životopisec v Pelhřimově představí i novou knihu

Prosinec 11, 2015

Pelhřimov - „Pohyb kříže v Číhošti nevyvolal člověk“ je název besedy, která se koná čtvrtek 17. prosince v 17 hodin v pelhřimovské městské knihovně.
beseda_o_toufarovi_kdu.jpgMístní lidovci na ni pozvali Toufarova životopisce Miloše Doležala, který nejen podepíše svou knihu Jako bychom dnes zemřít měli, ale představí i knižní novinku Vrátíme se do otcovské náruče, soubor tří vybraných Toufarových kázání.
Obě knihy vyšly na Vysočině, ta první v pelhřimovské Nové tiskárně, která se na rozdíl od renomovanějších vydavatelů nezalekla množství dokumentů a knihu vydala v plném rozsahu. Miloš Doležal také pohovoří o návratu Toufarových ostatků do Číhoště, který se za široké účasti veřejnosti konal letos v červenci.
Takzvaný „číhošťský zázrak“ se odehrál 3. neděli adventní roku 1949, kdy řada svědků při Toufarově kázání v kostele v Číhošti na Havlíčkobrodsku viděla opakovaný nepřirozený pohyb křížku na oltáři. Zpráva se rychle šířila a StB se v době tlaku na kolektivizaci zemědělství bála nepokojů na vsích, a proto Toufara obvinila z podvodu. Ten na následky nelidského bití ve vězení 25. února 1950 zemřel. Básník a publicista Miloš Doležal (1970) se narodil poblíž Číhoště a události se věnuje od svého mládí. Při bádání došel k závěru, že pohyb křížku nelze rozumově vysvětlit, že není technicky možné, aby popisovaný pohyb křížku někdo ovládal pomocí namontovaného mechanismu. (hm)