Nacházíte se zde: Úvodní stránka » Max Kašparů byl v Žirovnici vysvěcen na kněze

Max Kašparů byl v Žirovnici vysvěcen na kněze

Říjen 31, 2015

Žirovnice – Málokterá lidovecká okresní organizace se může pochlubit tím, že má ve svých řadách kněze. Pro tu pelhřimovskou to platí od soboty 31. října, kdy přijal kněžské svěcení nám všem dobře známý Jaroslav Max Kašparů.
dscf6868_new_upr.jpg Stalo se tak v žirovnickém kostele sv. Filipa a Jakuba mj. i proto, že v témže kostele byl před 65 lety pokřtěn. Slavnost proběhla v byzantském ritu. V momentě, kdy jsem od Maxe dostal pozvánku o svěcení, jsem si kladl otázku, co se změní v našem vzájemném - a troufnu si napsat i přátelském – vztahu.
Max mne ujistil, že nic. A protože jsem člověk zvídavý, sháněl jsem informace o rozdílnostech mezi východní (řecko-katolickou) a západní (římsko-katolickou) církví. Obě mají společnou věrouku a jednotu pod vedením papeže. Liší se jen v několika směrech:
img_20151031_120606.jpg
- u římskokatolických kněží se vyžaduje jejich svobodný stav, jsou vázáni celibátem.
- u řeckokatolických kněží je celibát dobrovolný. Pokud svěcení přijme svobodný muž, zůstává v celibátu. Pokud svěcení přijme ženatý muž, zůstává ženatým.
- dalším rozdílem je forma bohoslužby. Římskokatolická vychází z latinského obřadu, řeckokatolická pokračuje ve staroslověnském obřadu, který u nás sloužili již sv. Cyril a Metoděj v roce 863.
- východní církev nepoužívá při bohoslužbách hudební nástroje, ale jen zpěv. Mnozí jsme navštívili třeba v cizině o dovolené bohoslužbu, kdy mohutný sbor mužů doslova rozechvěl prostor chrámu.
kasapru_zirovnice_sveceni_upr.jpg
Žirovnice tak zažila vůbec první kněžské svěcení v historii. Jaroslav Max Kašparů ho přijal z rukou řeckokatolického biskupa Ladislava Hučka. Velký dík patří žirovnickým farníkům Petrovi Peltanovi a varhanici Monice Dvořákové za pomoc při přípravě.
Boží požehnání pro jeho nové poslání Maxovi přeje