Nacházíte se zde: Úvodní stránka » Lidovci navrhli na cenu města novináře Jana Šmída

Lidovci navrhli na cenu města novináře Jana Šmída

Leden 3, 2018

Pelhřimovští lidovci navrhli na Cenu města Pelhřimova v kategorii Mimořádné zásluhy o rozvoj města novináře Jana Šmída. Nápad našel širokou odezvu i u zastupitelů jiných stran a nominace byla odhlasována. Jan Šmíd si cenu převezme na tradičním slavnostním večeru v Máji.

jan-smid-pe12-3103_denik-630.jpg„Jan Šmíd je novinářská osobnost, dlouholetý zpravodaj Českého rozhlasu v USA a nyní ve Francii. Je také autorem několika cestopisných knih. Na svůj rodný Pelhřimov nikdy nezapomíná. Když je v České republice, můžeme ho v Pelhřimově potkat a promluvit s ním. Rozhodně nepůsobí jako celebrita. V Pelhřimově uspořádal již několik velmi zajímavých a hojně navštívených besed,“ zdůvodňuje nominace předseda pelhřimovských lidovců Jan Matějů.

Jan Šmíd je zároveň sportovec tělem i duší. Je členem fotbalového týmu FC Maraton Pelhřimov. Ani v tomto směru na Pelhřimov nezapomíná a zorganizoval zde ve městě několik charitativních fotbalových zápasů, na které dokázal přivést řadu známých sportovních osobností – k nim se dostane nejen jako novinář a spisovatel, ale také jako člen fotbalového týmu Real Top Praha.

Před Vánoci se také zapojil do charitativního projektu Ježíškova vnoučata, kdy do Domova seniorů v městských sadech přivezl jeho obyvatelům ochutnat francouzské pochoutky jako Chateuneuf du Pape a popovídal si s nimi o Francii.

* * *
Jan Šmíd se narodil v Pelhřimově roku 1965. Vystudoval Fakultu sociálních věd Univerzity Karlovy. Je dlouholetým zpravodajem Českého rozhlasu. Absolvoval stáže v USA a v britské BBC. V letech 1991 až 1998 byl zpravodajem Českého rozhlasu v USA. V letech 1999 až 2000 byl šéfredaktorem Nedělních Novin.
Od roku 2006 je stálým zpravodajem Českého rozhlasu ve Francii. Pracuje také pro Českou televizi. Je autorem řady knih, mj. Jaromír Jágr – Z Kladna do Ameriky, Tenkrát v Americe a pak cyklu Obrázků z Francie (Provence, Normandie, Korsika, Paříž, Burgundsko).