Nacházíte se zde: Úvodní stránka » Krajský zastupitel Miroslav Houška: Lesk a bída dotací

Krajský zastupitel Miroslav Houška: Lesk a bída dotací

Březen 22, 2017

Účel dotací se často míjí účinkem. Někdo koupí penzion, získá dotaci na opravu a po době „udržitelnosti“ ho prodá. Dotaci tak inkasoval spekulant. Ale budiž, aspoň se něco postavilo a řemeslníci měli práci. Horší to je s projekty, kde se reálně nic neděje. Popíší se papíry, vznikne „projekt pro projekt“. Peníze se utrácejí jen proto, aby se čerpalo.
usmev_ruce_mala_cerny.JPGMinule jsme v zastupitelstvu kraje projednávali projekty „Návrh optimalizace sítě pobytových zařízení v Kraji Vysočina“ a „Učit se společně, růst individuálně,“ dotované z Operačního programu na podporu zaměstnanosti. V podkladech byly popsány rozsáhlým a ne příliš vypovídajícím způsobem. Bohužel předkladatel vůbec nevysvětlil, proč se má utratit přes 30 milionů za najatou externí firmu. Sice to kraj nestojí „skoro nic“ – 95 % nákladů pokryje stát a EU, ale jde hlavně o to, že i díky podobným nejasnostem má slovo „dotace“ čím dál horší zvuk. Běžně totiž kvůli splnění podmínek dotací píšeme do žádostí rozsáhlé složitosti. A když dotace získáme, třeseme se, aby kontroly neobjevily rozpor a nemuseli jsme peníze vracet. Proto se příště píší ještě větší nesmysly. A všichni to víme. Bojím se, abychom si tuhle sdílenou přetvářku nepřenesli i do jiných úrovní našeho života.
(psáno pro Noviny Kraje Vysočina)