Nacházíte se zde: Úvodní stránka » Kraj si osvojil naše téma „sucho“, říká šéf krajských lidovců

Kraj si osvojil naše téma „sucho“, říká šéf krajských lidovců

Březen 29, 2016

Boj se suchem, nedostatek zdravotního personálu i dotace pro vysočinskou policii. To jsou témata, o která se na posledním zastupitelstvu Kraje Vysočina (29. 3.) zajímali zastupitelé za KDU-ČSL.
imgp6092.JPGV souvislosti s tím, že rada kraje se zabývala stabilizací zdravotnického personálu v třebíčské nemocnici, zmínil Vít Kaňkovský inspiraci z Královéhradeckého kraje, který pro studenty závěrečného ročníku lékařských fakult vypsal stipendia s cílem získat je pro práci v krajských nemocnicích. „Tamní kraj na to letos vyčlenil 2,7 milionů korun, každý budoucí lékař má šanci dostat 100 tisíc korun,“ popsal Kaňkovský, který se jako lékař nedostatkem zdravotního personálu dlouhodobě zabývá.
Lidovečtí zastupitelé se také zdrželi u hlasování o příspěvcích pro vysočinskou policii (3 miliony) a FC Vysočina (1,4 milionů) –podklad pro jednání zde. „U Fondů Vysočiny se u žádostí o desetitisícové dotace požaduje přesný popis výdajů. Zde ale policie nepopsala přesně, na co chce tři miliony. Rád policii podpořím, ale bylo by na místě počkat si na lepší popis využití těchto peněz,“ vysvětlil za klub KDU-ČSL Tomáš Kučera, podle kterého by navíc policii měl dotovat hlavně stát, a ne kraj. A dodal, že ve sportu by veřejný sektor měl dotovat hlavně mládež, a ne profesionální sportovní kluby.
Zastupitel a okresní předseda pelhřimovské KDU-ČSL Miroslav Houška (na snímku z porady klubu KDU-ČSL druhý zleva) jako první z krajských zastupitelů už loni navrhl, aby kraj podpořil obce v boji proti suchu. Jeho připomínka nebyla plně akceptována, nicméně v regionálních novinách nyní vyšly PR články (placená inzerce) kraje o tom, jak Kraj hrozbu sucha řeší. A teď se Houška navíc jen tak mimochodem ze zápisů rady kraje dozvěděl, že hejtman k suchu inicioval pracovní skupinu.
„Chtěl bych tedy poprosit, zda bych mohl dostat výstupy z jednání této skupiny, která se sešla 21. března,“ řekl Houška. Ačkoli hejtman Jiří Běhounek i radní pro životní prostředí Zdeněk Chlád zprvu reagovali tak, že skupina byla reakcí na loňské klimatické podmínky a na usnesení vlády, hejtman při další diskusi přiznal, že vznik skupiny vycházel i z iniciativy Miroslava Houšky. „Takže kraj si osvojil naše téma a vyloučil nás z jeho řešení,“ doplnil krajský předseda KDU-ČSL Jaromír Kalina.
Na pozvání předsedy klubu Václava Kodeta také lidovecké zastupitele navštívil ředitel Jindřichohradeckých místních drah (JHMD) Boris Čajánek. Podle něj Kraj Vysočina neplní závazky z platné smlouvy, když jeho společnosti odmítá proplácet tzv. prokazatelnou ztrátu. Lidovci si vyslechli Čajánkův úhel pohledu a zkonzultovali s ním další možné kroky, které by mohly přispět k tomu, aby mohla atraktivní „úzkokolejka“ dál jezdit. (tz)