Nacházíte se zde: Úvodní stránka » Jan Matějů: Smysl Demokratického bloku? Důchod pro Zemana

Jan Matějů: Smysl Demokratického bloku? Důchod pro Zemana

Prosinec 10, 2017

Dohodou ODS, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN vznikl tzv. Demokratický blok. Jeho účelem je společný postup při obsazování pozic ve sněmovně. Rozdělování pozic už končí, ale Demokratický blok by skončit nemusel. Další úkol by mohl plnit při prezidentské volbě.
mateju_new.jpgVe veřejném prostoru se objevují výzvy, aby Demokratický blok takzvaně státotvorně „vytvořil vládní koalici“ s Babišem a jeho ANO. Tyto úvahy nejsou na místě. Vždyť koalice přece reálně existuje, přestože jí její účastníci zpochybňují. Dohodlo si ji samotné ANO s SPD a KSČM. Nevidím důvod, proč Babišovu pozici ještě dál vylepšovat.
V oficiální koalici se standardními stranami by se totiž Babiš choval tak, jak byl zvyklý se chovat v minulé vládě (ANO, ČSSD, KDU-ČSL): „úspěchy = já, neúspěchy = ostatní“. Takže koalici s ODS, resp. celým Demokratickým blokem, by spíš využíval na výmluvy než na spolupráci. Při nedohodě by cokoli neváhal prosadit s SPD a KSČM. A kdyby náhodou došla trpělivost těm i těm, pak by se mohl spolehnout na masivní podporu prezidenta Zemana.
Demokratický blok by tedy místo vyjednávání neperspektivní spolupráce spíš měl usilovat o jiný aktuální společný cíl: aby si občané zvolili jiného než současného prezidenta. Takového, který by se stal v rámci ústavních možností protiváhou Babišova vládnutí.
Těžko lze čekat, že se strany Demokratického bloku shodnou na podpoře jednoho kandidáta v 1. kole, ale měly by se chovat tak rozumně a koordinovaně, aby se hlasy voličů nerozmělnily a aby vůbec došlo na 2. kolo. A v něm dát jednoznačnou podporu protikandidátovi Miloše Zemana.
Zní to teď možná minimalisticky. Ale poslat Miloše Zemana do důchodu by bylo velkým vítězstvím. Především pro Českou republiku.
Ing. Jan Matějů (autor je předsedou pelhřimovské KDU-ČSL a členem finančního výboru města Pelhřimova)