Nacházíte se zde: Úvodní stránka » Jan Brožek: obrana živnostníků proti M. Štěchovi

Jan Brožek: obrana živnostníků proti M. Štěchovi

Červen 23, 2017

Proč i tak rozumný a zkušený politik, jako je předseda senátu Milan Štěch, navrhuje věc, u které se už tolikrát ukázalo, že je nesprávná? Předseda senátu by chtěl, aby co nejvíce lidí, kteří momentálně podnikají (a to i onou formou podnikání, kdy na stavbu každý den v dodávce přijíždí skupina 6 podnikatelů/zedníků, každý se samostatným IČO) zanechalo podnikání a šlo se nechat zaměstnat, protože už se jim to nevyplatí.
brozek_kosileupr.jpgNeberte můj článek tak, že zaměstnanci jsou špatní. Naopak, některá odvětví vyžadují, aby je vykonávali zaměstnanci, často i zaměstnanci veřejného sektoru - každá větší organizace prostě má lidi zaměstnávat, nemluvě o organizacích, jako jsou školy či nemocnice, kde to na “živnostňák” opravdu nejde.
Ale neobejdeme se ani bez těch živnostníků. Řeknu to z pohledu starosty malé obce o 1700 duších. Těch 1700 lidí je v deseti různých vesnicích, což není tak úplně neobvyklý obrázek českého venkova. A za každého, kdo tu podniká, jsem rád. I když to je podnikatel zedník.
Co na tom? Ti lidé dobrovolně podstupují riziko práce na vlastní pěst, bez dovolené, bez nemocenské. Podnikání má řadu výhod, ale i nevýhod, a je na každém, aby zvážil, co pro něj převažuje. Jestli se stát opět zachová jako gauner, tak to na venkově půjde už úplně do háje.
Do práce bude každý dojíždět, protože na vsi prostě továrny nejsou. Podnikatelé, kteří mohli jednou vyrůst právě do zaměstnavatelů, nikdy nevyrostou (tak to totiž opravdu funguje - úspěšní podnikatelé pak zaměstnávají lidi, pane předsedo). Takže obyvatel venkova bude tak dlouho dojíždět, až se přestěhuje, protože vesnice bude mrtvá, on tam nenakoupí, nenají se a nikdo mu žádnou službu nenabídne.
A prozradím vám sladké tajemství. Už dnes nám podnikatelé chybí. Víte, jak dlouho čekáte na solidního zedníka? Topenáře, elektrikáře, pokrývače? Víte, že na vesnicích se zavírají prodejny a hospody, protože jsme samá regulace a nařízení? Kdo mi spraví střechu na baráku? Budu volat OPBH, nebo jak to bude?
Pokud chcete dostat lidi do zaměstnání, jdete na to blbě. Ublížíte poctivým a slušným. A nikdo z těch poctivých a slušných to nebude řešit tím, že se nechá zaměstnat. Bude nadávat, bude mít méně peněz, které nám tu pak na venkově budou chybět, nikdy se nezmůže na to, aby někoho zaměstnal. Dál nám tu bude chybět práce.
Zjednodušte podmínky pro podnikání, otevřete trh práce, urychlete stavební řízení, zjednodušte účetnictví. Tohle nám pomůže. Ne další bič na OSVČ.
Jan Brožek, starosta Černovic