Nacházíte se zde: Úvodní stránka » Člen KDU-ČSL Pelhřimov si připomněl "Vítězný únor"

Člen KDU-ČSL Pelhřimov si připomněl “Vítězný únor”

Únor 25, 2016

Pelhřimov - Dlouholetý člen pelhřimovské organizace KDU-ČSL Zdeněk Šaman si ve čtvrtek 25. února v Praze připomněl události Února 1948. Tehdy se jako vysokoškolák účastnil pochodu studentů na pražský hrad.
zdenek_saman_tv.JPGV únoru 1948 se studenti vypravili průvodem na Hrad dvakrát. Poprvé, 23. února, se jejich delegace dostala až k prezidentu Benešovi. O dva dny později jim v Nerudově ulici přehradil cestu kordon Sboru národní bezpečnosti a při následném zásahu byl postřelen student Josef Řehounek. Pochodu se podle dobových policejních odhadů zúčastnilo 7000 lidí.
Když jsme vyšli z Karláku, tak nás nejdřív zastavili nějací četníci. Pak jsme šli dál a tady v Nerudovce nás zastavili a dál už nás nepustili. Dokonce jsme slyšeli výstřel. To zasáhli jednoho mého kolegu. Ten se pak musel s prostřelenou nohou léčit v nemocnici,“ vzpomněl pro média (na snímku České televize, vlevo) na události před 68 lety Zdeněk Šaman, který dnes žije v Horní Cerekvi.
Studenti se tehdy bránili nejen zpěvem hymny, ale i skandováním slov “17. listopad”, čímž připomínali nacistický zásah proti studentům v roce 1939. Účastníci letošního pietního shromáždění v Praze se shodli, že je třeba nedopustit ztrátu historické paměti a nepřipustit návrat komunistů k moci. (hm)