Nacházíte se zde: Úvodní stránka » Bilance v poločase: Plní KDU-ČSL svůj program ve vládě?

Bilance v poločase: Plní KDU-ČSL svůj program ve vládě?

Leden 7, 2016

Praha - Celostátní vedení KDU-ČSL bilancovalo svou práci v poločase funkčního období Sobotkovy vlády (podzim 2013-podzim 2017). „Mám dvě dobré zprávy. Ta první je, že vláda plní svůj program. A ta druhá, že ten program je z velké části programem KDU-ČSL,“ řekl Pavel Bělobrádek, předseda KDU-ČSL. vedeni_kdu.JPG
Volební program KDU-ČSL obsahoval 197 programových priorit. Z toho 89 je buď splněno, popřípadě se průběžně plní (v případě, že jde o závazky platné pro celé volební období). 74 priorit bude splněno či je splněno částečně.
Vyjádřeno v procentech: 45 % priorit je splněno. Lze předpokládat, že na konci mandátu vlády by mělo být splněno 83 %.„Domnívám se, že se čtrnácti poslanci je více než 80 % naplněnost slibů voličům dobrý výsledek. Platí to, co jsem říkal ve volbách, totiž že KDU-ČSL už není jazýčkem na vahách a přívěskem vlády, ale realizuje v ní svůj program. Chci poděkovat, že koaliční partneři nám umožňují plnit naše priority. Lidovecké návrhy, jako je například vrácení slevy na dani pracujícím důchodcům, či výrazné zvýšení daňových bonusů na děti, berou dnes naši partneři de facto za své,“ řekl Bělobrádek, kterému se jako ministrovi pro vědu, výzkum a inovace na letošek podařilo získat o více než 2,5 miliardy více, než byla výchozí hodnota rozpočtového výhledu.
Marian Jurečka, 1. místopředseda a ministr zemědělství, mezi splněné priority řadí úspory na rezortu, program rozvoje venkova i úspěchy v oblasti potravinové politiky. „Podařilo se nám například získat ze státního rozpočtu na národní zemědělské programy v roce 2016 2,25 miliardy korun. Nejvíce peněz, konkrétně více než 1,6 miliardy, bude směřovat do živočišné výroby,“ řekl Jurečka.
Úspěchy strany v sociální oblasti představil místopředseda strany Jan Bartošek. „Prosadili jsme navýšení odečitatelné položky na dítě, kurzarbeit, který v ekonomicky nepříznivých dobách zamezí nárůstu nezaměstnaných a je v důsledku pro stát levnější než navyšování podpory v nezaměstnanosti. Dále dětské skupiny, které rodičům umožní pracovat a zároveň zajistit péči o děti, zastavili jsme podivné praktiky v exekucích, takže vymáhání pohledávek již do budoucna nebude výhodným byznysem,“ shrnul Bartošek.